Miten hakukoneoptimointi toimii? – Hakukoneoptimointi ja sen perusteet

Miten hakukoneoptimointi toimii? – Hakukoneoptimointi ja sen perusteet

Hakukoneoptimointi eli SEO ja sen perusteet

Kilpailu hakukonetuloksista on kiivaampaa kuin koskaan, ja siksi on tärkeää optimoida verkkosivut hakukoneroboteille helposti käsiteltäviksi. Hakukoneoptimointi eli SEO voi kuulostaa kovin hankalalta, mutta kuka tahansa voi pienillä vinkeillä nostaa hieman verkkosivujensa näkyvyyttä hakukoneissa. Ammattimainen hakukoneoptimointi on hyvin suunniteltua, ja oikein tehtynä se nostaa yrityksen myyntiä merkittävästi. Tässä kirjoituksessa kerromme muutamia seikkoja, mitä voit tehdä nostaaksesi sivujesi näkyvyyttä hakukoneissa!

Miksi hakukoneoptimointi kannattaa?

Hakukoneoptimoinnin merkitys on helppo ymmärtää esimerkin kautta, joten kuvittelemme seuraavan tilanteen: Olette ystäviesi kanssa matkalla vieraalle paikkakunnalle tekemään yrityskauppaa, mutta ette vielä tiedä, missä söisitte lounaan. Ensimmäinen idea on hakea omasta suosikkihakukoneesta paikkakunnan nimi ja “ravintolat”. Hakukone avaa listan paikallisista ravintoloista, ja alle minuutissa olet jo todennäköisesti löytänyt paikkakunnan parhaat ravintolat. Mikäli joltakin potentiaalisesti hyvältä ravintolalta ei löydy tietoja hakukoneesta, asiakas ei sinne välttämättä löydä. Siksi on ensisijaisen tärkeää pitää hyvää huolta siitä, että tiedot ovat oikeat ja löytyvät hakukoneen tuloksista.

Miten moderni hakukonerobotti toimii?

Hakukonerobotti vierailee verkkosivuillanne, lukee kaikki tekstit, klikkailee kaikki linkit auki sekä tekee kaikesta tästä omat johtopäätöksensä. Mikäli sivun lukeminen on robotille helppoa ja se saa kaiken tarvittavan tiedon, se palkitsee paremmalla hakutuloksella. On siis tärkeää, että rakennat sivusi jo alusta lähtien loogisesti. Mieti tarkasti, miten sivusi linkittyvät toisiinsa ja millä sivulla on mitäkin tietoa. Etusivun tulisi olla hermokeskus, josta niin potentiaalinen asiakas kuin hakukonerobottikin löytää oikean ja tarvittavan tiedon välittömästi. Piirrä siis jo paperille hyvä sivukartta, jonka perusteella rakennat sivusi.

Otsikot, väliotsikot ja leipätekstit

Hakukonerobotit ovat viisastuneet vuosien varrella todella paljon ja nykyään niitä on vaikea huijata. Joidenkin hakukoneiden robotit jopa suosivat hyvin kirjoitettuja ja uniikkeja tekstejä. On siis hyvä tapa kirjoittaa kaikki sisältötekstit niin, että jos sivusi teema riisutaan pois, sivu on silti vielä helposti luettavaa. Käytä siis selkeitä otsikoita ja väliotsikoita niin, että asiakas ja hakukonerobotti löytävät tarvitsemansa tiedon.

Avainsanat ja avainlauseet

Sivujen metatietoihin lisätään yleensä sivuun liittyviä avainsanoja. Ne helpottavat hakukonerobottia tunnistamaan, mistä aiheesta sivulla kerrotaan. Siksi on tärkeää, että avainsanoja käytetään myös itse tekstissä, eikä vain avainsanalistassa. Yritä saada tekstiisi kysymyksiä, joita asiakas saattaa kysyä, ja vastaa niihin selkeästi. Pyri kuitenkin kirjoittamaan tekstisi niin, että se ensisijaisesti palvelee asiakastasi ja toissijaisesti hakukonerobottia. Robotit kyllä oppivat koko ajan enemmän lukemaan niin kuin ihminen lukisi tekstejä. Hakukoneet voivat myös rangaista sivuja, jotka yrittävät tyrkyttää sivujaan useilla eri hakusanoilla, joilla ei ole mitään tekemistä sivun oikean sisällön kanssa.

Tiesitkö, että hyvä tietoturva lisää myös hakukonenäkyvyyttä?

Jos verkkosivujesi osoite alkaa “https”, niin sivusi näkyvät paremmin Googlessa. On siis hyvin tärkeää, että aktivoit SSL-sertifikaatin verkkosivuillesi. Lue tästä lisää aikaisemmasta blogikirjoituksestamme.

Optimoi myös verkkosivujesi latausnopeus, sillä esimerkiksi Googlen hakukone suosii sivuja, jotka latautuvat nopeasti. Suurin vaikuttava tekijä on verkkosivuilla olevat kuvat. Jos sivuilla on paljon isoja kuvia, käytä jotakin kuvankäsittelyohjelmaa, jolla saat kuvien kokoa pienemmäksi kuvan laadusta tinkimättä. Lue lisää verkkosivujen latausnopeuksien merkityksestä aikaisemmasta blogikirjoituksestamme.

Jos tarvitset apua verkkosivujenne hakukoneoptimoinnissa, ota yhteyttä ja me autamme!